![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEicM1Jh3fGdBV5Oc6vJ3n270D_xLpAxRL3106dDEuLurDvDHZanKPM1_Vzb2O_riNLYsIm-fbnGZ6_HeQm5GhY9x1T_p83ec_TtHthK-G1i49SU4TbW2RGfuXNiJqmNei150wgO3oD7cOUY/s400/coblet4.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiup_fLdgSLsqO2Cplfadfv8vUhMVwLa0_Rerxhi5pl2-zJCgscHQzKzqWTrBUJQyOGuF4z4tY63embLH0zhQIomtZyM6SFKmiSU1t3tWYYyb-T5d7pp9WjNqfBdR8-rPXArTgo4zls9ZVW/s400/Bez-nazwy-1.jpg)
Przepis zerżnięty z:
http://mojewypieki.blox.pl/2011/03/Cobbler-z-rabarbarem-truskawkami-i-marcepanem.html
Na przyszły raz dam więcej owoców (dałam po ok 30 deko), a ciasto zrobię z połowy porcji.
Składniki na spód z owoców(mogą być dowolne owoce, również mrożone):
* 450 g rabarbaru
* 450 g truskawek
* 1 szklanka cukru (lub mniej, wg uznania i w zależności od owoców)
* 3,5 łyżki skrobi (mąki) ziemniaczanej
Składniki na ciasto:
* 210 g masy marcepanowej (lub pasty migdałowej)
* 1/3 szklanki cukru
* 115 g masła, w temperaturze pokojowej
* 1 duże jajko
* pół łyżeczki ekstraktu z wanilii lub migdałów
* 1 szklanka mąki pszennej
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
* pół szklanki mleka
Rabarbar obrać, usunąć skórkę, pokroić na mniejsze kawałki, umieścić w małym garnuszku, pogotować około 1 minuty, do lekkiego zmięknięcia.
Przygotować formę żaroodporną o wymiarach około 20 x 28 cm. Przełożyć do niej przygotowany rabarbar, następnie odszypułkowane truskawki, przekrojone na pół, zasypać cukrem i oprószyć skrobią ziemniaczaną. Odstawić.
Masę marcepanową umieścić w misie miksera, dodać cukier i zmiksować.Aby było łatwiej marcepan przepuścić przez grube oczka tarki. Dodać masło, zmiksować. Kolejno dodawać jajko, ekstrakt i miksować po każdym dodaniu, do połączenia się składników.
Mąkę wymieszać z proszkiem i solą. Na zmianę z mlekiem dodawać do ciasta, miksując, tylko do połączenia się składników. Przygotowane ciasto wyłożyć łyżką na owoce. Nierówno, by owoce gdzieniegdzie wystawały, by mogły parować i 'bąbelkować' (u mnie ciasto rosnąc w piekarniku i tak przykryło owoce). Dodatkowo wierzch można posypać np. płatkami migdałów.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić przez 10 minut, oprószyć pudrem i podawać ciepłe.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh0rMCxOKq3F_EG0XoF8Z940LBjC8cZoi8TCF_pKmOajQkwLAatit77yyemDXCMrP86LSqYwK7qGV6KhwActCwfO8TdGGutcdeOQxmwmOYg9k3UxLztlz1QsgFFImV5hVa1ndg7YoX8HXVz/s400/coblet3.jpg)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz