![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjpD1JxdKBhyphenhyphenhCGxE_WVqa4WQThLI3c2fz04L683RH3eXoD-t1tYQyAmQEv1YKHW198wBvbaNIo29PVsZaiN4pLz5A7XQ-_f_HtCAUvywDtbvGOPe7P-6JsYmT-7mn4qKNTKqFcmtyo2Dct/s400/tort.jpg)
Składniki:
* 6 dużych jajek (osobno białka i żółtka)
* szczypta soli
* 125 g miękkiego masła
* 400 g Nutelli (1 słoiczek)
* 1 łyżka Frangelico, rumu lub wody
* 100 g zmielonych orzechów laskowych
* 100 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i ostudzonej
W dużej misce ubić na sztywno 6 białek ze szczyptą soli. W osobnym naczyniu ubić masło z nutellą, potem dodać do masy Frangelico (lub rum lub wodę), żółtka i zmielone orzechy, całość zmiksować. Wmieszać i zmiksować z czekoladą. Na końcu dodać ubite na sztywno białka, delikatnie wymieszać.
Ciasto wlać do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 40 minut w 180ºC.
Polewa:
* 100 g orzechów laskowych, obranych
* 125 ml kremówki
* 1 łyżka Frangelico, rumu lub wody
* 125 g gorzkiej czekolady
Orzechy podpiec na patelni, często mieszając, by się nie przypaliły. Ochłodzić przed wrzuceniem na polewę (koniecznie!).
W garnuszku podgrzać lekko kremówkę z Frangelico i czekoladą, mieszając. Jeśli tylko czekolada się roztopi, natychmiast ściągnąć z palnika i dalej mieszać, do otrzymania gładkiej polewy.
Na ostudzone ciasto wylać polewę, przyozdobić orzechami.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhC3U5wAeOYrwhRfNov5OL_Dl-iG9KfZ76hLumOYeIlnyPDbYNxEW-9T3AdD2NDYH5sGRuedtjbOoKR1krCVY4T_aJoaqOhJjwgj1xNEp6IY7hkeW37LmgL9xeRW3X4S8jH3O_MxlVAsoob/s400/tort1.jpg)
to akurat dostał Petr rok temu;-)))))
OdpowiedzUsuń