![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgUHZzPcdjsvOODmYlCPODiXLOI-WdHV_CbUQR1yjnGyhOBEw8IHAx7_-nknWE_f__AdmulV_CWUnmYc-yUX26jcJNIlIVi7k5a7A8FuLFkfiC268dE6sNNGAzib_-fpffo5UJzsPH_5AFJ/s400/52.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEix8Jd-09WC14elmpNCVC70HEe7_pTlMTQMF2QRChnh7FBmF5O9s0poB4yxzWHa8qo_53xT0D72sQhtzZWLEXmZr1hXaY4DWH36HjD6e1GoLJ_zNhVV3iPKuTfv1kXBGg1Oej1X5jBoAGg1/s400/51.jpg)
Składniki:
1 duża polędwiczka wieprzowa
1 kg kurek
400 ml śmietanki 30%
1 cebula
masło
olej
sól, pieprz do smaku
natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Cebulkę zeszklić na maśle. Dodać kurki. Dusić ok. 20 min na średnim ogniu. W tym czasie polędwiczki oczyścić z białych błon i pokroić w ukośne plastry o szerokości ok. 1,5cm. Lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić solą i pieprzem. Obsmażyć na patelni z niewielką ilością oleju, z każdej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Do uduszonych kurek dodać śmietankę. Sosem kurkowo-śmietanowym zalać polędwiczki. Włożyć do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piec ok. 30 min. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz