poniedziałek, 24 września 2012

PIEROGI idealne ciasto


Przeczytałam z milion przepisów, a jednocześnie widząc jak tata w domu robił-zawsze idealne ciasto stworzyłam coś takiego:
-600gram mąki (z czego potem i tak trzeba tej mąki dodać do odpowiedniej konsystencji)
-0,3l gorącej wody Mąkę zalewamy gorącą wodą - sparzanie mąki powtarza się w każdym przepisie pt idealne ciasto, więc konieczne.
-tłuszcz tata daje masło niestopione, inni dają stopione, a ja nie miałam masła i do sklepu lecieć mi się nie chciało, więc dałam olej i też dobrze, a więc tłuszcz musi być, nie jest ważne jaki;-) na tą ilość mąki to pewnie
4-5 łyżek (Aby ciasto na pierogi było miękkie należy na około 1 kg mąki dodać ok 100 ml oleju.--->z jakiegoś bloga)
żółtko-tata daje więc dałam i ja
całość wyrobić i tyle;-)ZOSTAWIAMY POTEM NA MIN. PÓŁ GODZINKI, ŻEBY CIASTO ODPOCZĘŁO, przykryte to ciasto. Następnie odkrawamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy na stolnicy na grubość ok. 2-3 mm.
Smacznego!
Tu z kurkami były, kurki usmażone na maśle z cebulką i przyprawione, podobno można farsz zmielić;-)

Ja zrobiłam z mniejszych proporcji, bo i tak musiałam zamrozić:

Ciasto ( na ok 100 pierogów, mi wyszło ok 60)
400g mąki
1 szklanka bardzo ciepłej wody
2-3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 żółtko

FARSZE
Z MIĘSEM:
Ugotować 0,5kg łopatki w warzywkach rosołowych, zmielić wraz z warzywkami, zeszklić na maśle cebulę 1-2szt, dodać, wymieszać i doprawić do smaku. W dużym garnku gotujemy wodę i wrzucamy po ok. 20 szt pierogów. Od momentu zagotowania się ich, gotujemy ok. 8 min. Pierogi gotować w osolonej wodzie ok 3 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię.Wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy około 3 - 5 minut.Gdy wypłyną gotujemy je jeszcze 3 minuty i gotowe.
Z KASZĄ GRYCZANĄ

kasza gryczana
biały ser
cebula
olej do smażenia
sól, pieprz
gotować 3-4 minuty w osolonym wrzątku

Z KASZĄ GRYCZANĄ I Z GRZYBAMI
szklanka kaszy gryczanej
2 łyżki suszonych grzybów
1 cebula
2 łyżki masła
sól, pieprz, tymianek
2 łyżki masła
1 duży por ( jasnozielona część)do udekorowania już ugotowanych pierogów
szczypta soli i cukru
Kaszę ugotować na sypko, grzyby namoczyć i podgotować. Grzyby pokroić w paseczki i podsmażyć na maśle z pokrojoną cebulą. Połączyć je z kaszą, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.


NA USZKA
kapelusze borowików ugotowane w wywarze
cebula
płaska łyżka masła
sól, pieprz,
Ugotowane grzyby siekamy drobno lub przepuszczamy przez maszynkę. Bardzo drobno posiekaną cebulę zasmażamy na maśle, a kiedy się zeszkli łączymy z grzybami. Całość przez chwilę zasmażamy, a następnie dodajemy sól, pieprz i odstawiamy do wystygnięcia.

Z KASZĄ I GRZYBAMI
1 opakowanie mrożonych podgrzybków (myślę, że w razie czego pieczarki mogą być)
100 g kaszy jęczmiennej, ugotowane
1 cebula
ząbek czosnku (opcjonalne, ale warto)
sól
pieprz
Posiekać w kostkę cebulę i podsmażyć aż będzie szklista, dodać opłukane grzyby (zawsze może się trafić piasek). I smażyć do miękkości, doprawić solą, pieprzem i 1 ząbkiem czosnku jak ktoś dodaje. Zmielić masę w maszynce do mięsa. Ugotować kaszę na miękko i zmieszać z masą grzybową. spróbować i ew. doprawić solą lub pieprzem.

Z JABŁKAMI
3-4 jabłka,
1 szklanka kwaśnej śmietany 12%,
cukier (ilość wg uznania),
1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego,
cynamon
Jabłka obrać i pokroić w małą kosteczkę. W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Partiami gotować pierogi na małym ogniu, przez ok. 2-3 minuty od chwili wypłynięcia. Podawać polane śmietaną wymieszaną z cukrem i cukrem wanilinowym oraz posypane cynamonem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz