czwartek, 19 marca 2015

Pierogi z kaczki


Kaczka ugotowana w rosole
sól, pieprz
2 cebule
marchew, pietruszka ugotowane lub upieczone
majeranek
czosnek
olej

Oddzielamy mięso z kaczki i skórki od kości i mielimy maszynką do mięsa wraz z ugotowanymi warzywami. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju do zeszklenia. Do cebuli dodajemy zmielone mięso i przesmażamy. Doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem, oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodawajmy majeranku po trochu aby jego smak nie zdominował aromatu kaczki. Farsz pozostawiamy do ostygnięcia, jeżeli jest za suchy, czyli zbyt sypki, a nie kleisty, to dodajemy trochę rosołu lub ewentualnie wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz