środa, 28 września 2011

Żurawinka


Tyle samo żurawiny i gruszko-jabłek.
Czyli u mnie było 1,5kg żurawiny, i tyleż samo słodkiej gruszki i jabłka, tak po prawdzie tych drugich pewnie dałam coś ze 2kg.
Obgotować na pacię jabłko-gruchy.
Ponieważ dałam twarde jabłka co to nie chciały się rozgotować, całość zblendowałam.
Dodałam żurawinę i gotowałam tak ze 30min.
Ale też nie wytrzymałam i potraktowałam ją blenderem.
Na koniec dodałam cukier.
Różne były proporcje.
A to do 0,5kg żurawiny 40dag cukru, a to 40dag cukru do 1kg żurawiny...
dałam po środku tak na smak-poszedł 1kg cukru.
Aha, zapomniałam. Na każde pół kilo żurawiny 2 łyżki soku z cytryny.
Całość smażyć 30min do godziny, podobno lepiej nie dłużej.
Gorącym zalać słoiki, zakręcić, odstawić do góry nogami i KONIEC.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz