wtorek, 13 listopada 2012
Sernik bailey's
Składniki na spód:
190 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie
60 g roztopionego masła
Składniki na masę serową:
70 dag twarożku kremowego(twarożek śmietankowy lub 'wiaderkowy' - wtedy sernik będzie mniej kremowy)
3/4 szklanki cukru
4 jajka
1/3 do 1/2 szklanki likieru Bailey's
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
pół szklanki deserowych chipsów czekoladowych (lub posiekanej gorzkiej czekolady)
2 łyżki śmietany kremówki
Tortownicę o średnicy 23 cm bardzo dokładnie uszczelnić folią aluminiową, bowiem sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Przygotować spód. Ciastka pokruszyć blenderem lub wałkiem. Wymieszać z roztopionym masłem. Wcisnąć w dno tortownicy. Schłodzić w lodówce, do czasu przygotowania masy serowej.
Aby przygotować masę serową wszystkie składniki dokładnie zmiksować (nie oddzielać białek od żółtek), na koniec wmieszać chipsy czekoladowe. Wylać na przygotowany spód.
Tortownicę umieścić w większym naczyniu, do którego nalać wody do 1/3 wysokości tortownicy. Piec około 1 godziny w temperaturze 170ºC (nie pieczemy do tzw. suchego patyczka, masa powinna być ścięta od góry).
przepis wzięty od Dorotus http://www.mojewypieki.com/przepis/irish-cream-cheesecake-sernik-z-baileys
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz