niedziela, 23 grudnia 2012
Tarta makowa
Ciasto (wymiar formy to 24 cm średnicy, 3 cm wysokości:
30 dag mąki pszennej
pół kostki masła
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
Masa makowa:
700 g gotowej masy makowej
2 białka
Wykonanie ciasta kruchego:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy schłodzone, pokrojone masło, żółtka, proszek do pieczenia, cukier puder i sól. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na dwie porcje. Schładzamy w lodówce przez 30 minut. Wierzch makowca udekorowałam gwiazdkami i odłożyłam tylko trochę ciasta.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę do tart smarujemy masłem, wykładamy schłodzonym ciastem, nakłuwamy widelcem, podpiekamy przez 10 minut.
Przygotowanie masy makowej:
Do maku dodajemy ubitą pianę z białek, bakalie, orzechy według uznania.
Przygotowanie makowca:
Na przestudzony spód wykładamy masę makową, wierzch dekorujemy np. gwiazdkami wyciętymi z ciasta. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 25-30 minut. Całkowicie ostudzony makowiec lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz