czwartek, 6 grudnia 2012
Pierniczki jak z Ikei
Pepparkakor-tradycyjne szwedzkie pierniczki. Pierniczki muszą być cienkie inaczej stwardnieją na kamień. Można je polukrować wtedy zmiękną.
Składniki:
300 g miodu,
300-400 g cukru trzcinowego
350 g masła,
300 g śmietanki kremówki
1,5 łyżki stołowej imbiru
1,5 kg mąki
1,5 łyżki cynamonu
1 łyżka goździków
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
Ja zrobiłam z połowy składników-i też powstała cała masa. Z oryginalnych proporcji wychodzi ok. 500 pierniczków.
Miód, cukier, masło i przyprawy (można użyć mieszanki przypraw do piernika) wymieszać w kąpieli wodnej - powoli podgrzewając.
Po wyłączeniu gazu i przestudzeniu dodać śmietanki a następnie stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Ciasto powinno być zwarte ale plastyczne - jak ciastolina.
Gotowe zawinąć w folię i włożyć do lodówki - powinno tam leżeć przynajmniej 24 godziny ale może też dłużej - wtedy nabierze aromatu.
Ciasto dobrze rozwałkować, jeśli będzie się kleić do blatu wystarczy posypać go mąką.
Piec około 10 minut w 175 stopniach C. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz