czwartek, 3 marca 2011
Pyszny sernik na zimno z galaretką - I i II faza
250g serka homogenizowanego naturalnego
250g jogurtu naturalnego 0%
słodzik ile kto lubi
łyżka aromatu waniliowego
żelatyna (ważne - żelatynę zawsze wsypujemy DO wrzątku - nie odwrotnie!) ŻELATYNĘ ROZPUSZCZAMY W NIEWIELKIEJ ILOŚCI WRZĄTKU! 100-150ML
3 torebki herbaty owocowej do zrobienia galaretki +żelatyna+słodzik do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Serek i jogurt przekładam do miski i rozbijam mikserem do uzyskania jednolitej masy. Dodaję aromat waniliowy i słodzik (tak naprawdę "na oko"). Próbujcie robić do smaku. Aha i weźcie poprawkę, że zimne smakuje mniej słodko! Przygotowaną wcześniej, schodzoną żelatynę z wodą małymi porcjami wlewam do WYROBIONEJ NA GŁADKO masy mikserując ją cały czas na najniższych obrotach. Kiedy już wszystko dobrze się połączy masę wlewam do wyłożonej papierem do pieczenia "keksówki" (idealnie byłoby użyć foremki silikonowej). Na to wylewam zimną "galaretkę" i do lodówki na 3-4 godziny.
GALARETKA: herbatę zaparzyć w 200ml wody dodać słodzik do smaku. Parzyć 10-15 min - chodzi o to, by była dość intensywna. Pół saszetki żelatyny wsypać do 50-100ml wrzątku mieszać do rozpuszczenia i wlać do herbaty. Pozostawić do ostudzenia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz