niedziela, 23 października 2011

Nutella cake


Składniki:

* 6 dużych jajek (osobno białka i żółtka)
* szczypta soli
* 125 g miękkiego masła
* 400 g Nutelli (1 słoiczek)
* 1 łyżka Frangelico, rumu lub wody
* 100 g zmielonych orzechów laskowych
* 100 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i ostudzonej
W dużej misce ubić na sztywno 6 białek ze szczyptą soli. W osobnym naczyniu ubić masło z nutellą, potem dodać do masy Frangelico (lub rum lub wodę), żółtka i zmielone orzechy, całość zmiksować. Wmieszać i zmiksować z czekoladą. Na końcu dodać ubite na sztywno białka, delikatnie wymieszać.

Ciasto wlać do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 40 minut w 180ºC.

Polewa:

* 100 g orzechów laskowych, obranych
* 125 ml kremówki
* 1 łyżka Frangelico, rumu lub wody
* 125 g gorzkiej czekolady


Orzechy podpiec na patelni, często mieszając, by się nie przypaliły. Ochłodzić przed wrzuceniem na polewę (koniecznie!).

W garnuszku podgrzać lekko kremówkę z Frangelico i czekoladą, mieszając. Jeśli tylko czekolada się roztopi, natychmiast ściągnąć z palnika i dalej mieszać, do otrzymania gładkiej polewy.

Na ostudzone ciasto wylać polewę, przyozdobić orzechami.

1 komentarz: