czwartek, 3 listopada 2011

Gulasz z serc i houskový knedlík


Tu wersja graham;-)
smakuje jak zmielona psia buda, więc róbcie jednak z białej mąki, mimo, że to zuoooo;-)
GULASZ:
SKŁADNIKI:

* 1 kg serduszek z kurczaka (sporo odpada przy czyszczeniu)
* 1 duża cebula (lub dwie mniejsze)
* 3 łyżki oleju
* 1 łyżka mąki
* 1 szklanka bulionu
* 1/2 szklanki śmietany
* sól, pieprz

Ja do cebuli dodałam jeszcze pieczarki.

Serca drobiowe w sosie - foto - Laura
Serduszka oczyścić z nadmiaru tłuszczu i żył (najłatwiej jest to robić małym nożykiem). Opłukać i odsączyć na sicie. Cebule obrać, pokroić w kostkę i oprószyć solą.

Na dużej patelni rozgrzać olej wrzucić serduszka i obsmażyć. Dodać cebulę, smażyć jeszcze chwilę, tak aby cebula się zeszkliła. Wlać bulion, doprawić i dusić pod przykryciem do miękkości serduszek (ewentualnie podlać wodą).

Mąkę rozrobić ze śmietaną, zahartować i zagęścić sos.


KNEDEL
0,4 kg mąki
3 rohliki (najbardziej odpowiednie są nasze bułki kajzerki- 3 szt)
1 jajko
10 dag drożdży
1 szklanka mleka
1- 1,5 łyżeczki soli

Bułeczki kroimy w drobną kostkę. Z mleka, drożdży, łyżki cukru i 2 łyżek mąki przygotowujemy rozczyn. Do miski wsypujemy mąkę, bułeczki, sól. Dodajemy jajko, wlewamy podrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 2 godzin.

Po tym czasie formujemy knedlika - długą bułkę. Wkładamy ją do wrzątku i gotujemy przez 13 minut. Następnie knedlika odwracamy na drugą stronę i gotujemy kolejne 13 minut. Uwaga! knedlik rośnie podczas gotowania! MOŻNA MROŹCIĆ ALE POKROJONEGO W PLASTRY. a bułkę się straszą do nich używa.

1 komentarz:

  1. lubie podroby... nieststy jako jedyna z rodziny ;/
    wpraszam sie wiec do Ciebie na taki gulasz;)

    OdpowiedzUsuń